неділя, 30 січня 2022 р.

 10 способів вийти з депресії

Модних хвороб багато. Целюліт, фригідність, анорексія, хронічна втома і комп'ютерна залежність – ще зовсім недавно лікарі про таких хворобах не знали і вже тим більше не бралися їх лікувати.
    А ось депресія – інша справа. Страждати депресією теж модно, і ця мода не проходить – згадаймо, наприклад, знамениту Онегинская нудьгу і панянок, що нудяться неясно тугою. Сьогодні цю проблему обговорюють у численних ток-шоу, особистих блогах, на сторінках газет і журналів. І дивлячись інший раз на виряджених в пух і прах красунь, млосно закочують очі, хочеться замість ліків і рад дати їм в руки мітлу і ганчірку, щоб дівчата зайнялися хоч чимось корисним.
У той же час лікарі попереджають: якщо ви помітили у себе або у своїх близьких симптоми депресії – не відкладайте, звертайтеся за допомогою. Спробуємо розібратися, від чого виникає депресія і коли без допомоги фахівців не обійтися, а коли потрібно просто взяти себе в руки впоратися з дурощами самостійно.
Що думають лікарі Від чого залежить настрій людини? Від гормонів і нейромедіаторів речовин, схожих на гормони. Стався виплеск ендорфінів або допаміну, достатньо в крові серотоніну – і людина весела. Радість, позитивні емоції збільшують вироблення «гормонів щастя». А нещастя, душевні травми і деякі хвороби знижують кількість або, що гірше, псують механізм вироблення нейромедіаторів. Якщо їх не вистачає протягом довгого часу – людина впадає в депресію. І не тільки людина – депресії бувають у щурів, норок, мавп і навіть у слонів. 
Що викликає депресію? Хвороби, травми і стану, що порушують обмін речовин або кровообіг у мозку, – від інсультів і отруєнь до важкого грипу. Гормональні зміни - підліткові, післяпологові, клімактеричні. Недолік сонячного світла (знижує вироблення серотоніну), свіжого повітря (кисень впливає на мозкову активність) і руху. Важкі переживання (смерть близьких, втрата роботи, катастрофа, стрес), постійна втома, тривожність, недосипання та недоїдання. Тому, в черговий раз збираючись схуднути, подумайте, як це можна зробити без шкоди для здоров'я.
 Як виглядає депресія? Людина втрачає здатність отримувати задоволення - від їжі, від сексу, від цікавих занять і приємних речей. У нього пропадає або безмірно зростає апетит, порушується сон. Він перестає митися, зачісуватися, одягається абияк, не спілкується з родиною і друзями, огризається, злиться на всіх, при першій же можливості сідає або лягає, сил ні на що не вистачає. Основна відмінність істинної депресії від депресивних станів: хворий нездатний активізуватися, навіть якщо мова йде про життя його самого або близьких.
  Депресивні стани – це коли людині сумно і погано, але нічого серйозного поки немає. Щось на зразок душевної застуди: з носа тече, в горлі свербить, але температура нормальна і до лікаря йти ще рано. Причин для цього маса. Нерідко це внутрішній конфлікт, психологічна травма або важкі спогади, які, мов скалка, стирчать в душі. 



Немає коментарів:

Дописати коментар

для здобувачів освіти

 Щороку 17 лютого у світі відзначають День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day). У 1995 році його запровадили в американ...